Van 18 november 2013 tot en met 16 januari 2014 loopt een openbaar onderzoek naar het ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Scheppelijke Nete’. Concreet gaat het om een gebied in Gompel en Ginderbuiten dat omsloten wordt door de spoorweg, Zuiderring, Gompeldijk en Toemaathoek. Bedoeling is hier een overstromingsgebied aan te leggen en het gebied te ontsluiten via een recreatief fiets- en wandelpad. Alle geïnteresseerden zijn woensdag 11 december om 20 uur welkom voor een informatievergadering in de raadzaal van ’t Getouw.

De vallei van de Scheppelijke Nete leidde in het verleden bij hevige regenval tot overstromingen in buurt van de Burgemeesterloop ter hoogte van de Gompelbaan. Het provinciebestuur wenst dit probleem op te lossen door de capaciteit van het natuurlijk overstromingsgebied te verhogen. Dit gebied ligt ingesloten tussen de spoorweg, de Zuiderring, Gompeldijk en Toemaathoek. Door dewaterloop in dit gebied meer ruimte te geven om te kunnen overstromen, daalt de overstromingskans op andere plaatsen. Daarnaast voorziet het project het verleggen van de bedding van de Burgemeesterloop en het aanleggen van een recreatief fiets- en wandelpad doorheen dit mooie stukje natuur.

 

Wijziging gewestplan

Om dit project te kunnen realiseren, moet er een wijziging van het gewestplan gebeuren. Dit gebeurt met de zogeheten procedure ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Het PRUP ‘Overstromingsgebied Scheppelijke Nete’ bevat de nodige voorschriften die de ingrepen voor waterbeheer, de ontwikkeling van de natuur en de aanleg van een fiets- en wandelpad mogelijk maken.

Openbaar onderzoek

Vooraleer een PRUP kan worden goedgekeurd vindt er een openbaar onderzoek plaats. Dit geeft alle inwoners de kans om het dossier grondig te lezen en eventuele bezwaarschriften in te dienen. Voor dit PRUP loopt het openbaar onderzoek van 18 november 2013 tot en met 16 januari 2014. In deze periode kan je het dossier persoonlijk inkijken tijdens de openingsuren op de dienst ruimtelijke ordening. Online vind je alle informatie via deze link: http://www.provant.be/leefomgeving/ruimtelijke_ordening/openbare_onderzoeken/mol_scheppelijke_net/?referer=tcm:7-15857-64). Het provinciebestuur nodigt de inwoners van de omliggende straten uit op de informatievergadering via een flyer in de brievenbus.